U bent hier

Wildplukken in september en oktober

Doen

De zomer was al een dankbaar wildplukseizoen, de herfst biedt minstens evenveel kansen:

Noten

mannetje van eikel met beukenhoedje

Er vallen heel wat noten te rapen: walnoten, tamme kastanjes en hazelnoten om zelf op te eten, eikels om aan de varkens te geven (pols eens welke (kinder)boerderij blij is met eikels).

Met al deze noten kan je ook heel fijn knutselen: ze worden poppetjes, beestjes, autootjes,… naast allerlei noten heb je wat lijm, prikkertjes, wol, pluimpjes, klei, kraaltjes, kurk,… nodig. De mogelijkheden zijn eindeloos.

En wie kan fluiten op een eikendopje?

 

Fruit

druivensap maken met je handen

Fruit kan je niet altijd in het wild  plukken, al zijn er meer en meer (stads)parken die fruitbomen zetten voor hun inwoners.

De appels,  peren en druiven zijn nu rijp.

Heb je veel druiven? Laat kinderen ze uitpersen met hun (gewassen) handen, door een (gewassen) zandbakzeefje. (Herbruikbaree) rietjes in de kom sap en drinken maar. Voor instant genot, want als je druivensap laat staan, gaat het gisten.

Voor durvers (die aan zee wonen): de bessen van de duindoorn zijn heel erg zuur, én heel erg gezond. Ze zitten boordevol vitaminen! Wie kan duindoornbessen eten met een pokerface?

En voor wie gezond de winter wil doorkomen: van vlierbessen maak je vlierbessensiroop: vlierbessen afritsen van de schermen, aan de kook brengen en laten indikken met suiker. Een lepeltje vlierbessensiroop is ideaal bij beginnende verkoudheden! Mijn kinderen vinden het verschrikkelijk ;-), al schijnt het lekkerder te zijn met wat druivensap erbij.

 

Dennenappels

mobiel van dennenappels

Wil je je eigen weerstation? Dan kan een dennenappel een handig instrument zijn. Hang een dennenappel aan een touwtje. Staat hij open, dan wordt het droog weer. Is hij toe? Dan wordt het nat en voorzie je best een regenjas…