U bent hier

Wildplukken in de late herfst

Doen

Met late besjes (van hulst, braam, kornoelje,…) die niet allemaal eetbaar zijn voor mensen, kan je wel nog vogels

vogeltaartje
verwennen:Laat ossenwit smelten, giet het in zandbakvormpjes of potjes van yoghurt of zo.  Vul je vormpjes hoogstens voor de helft met ossenwit, vul dan aan met graantjes, gemalen nootjes, vetrandjes, kaasrandjes zonder plastic,… Laat het geheel afkoelen en opstijven. Als het helemaal hard is, hou je  het vormpje even onder de warme kraan, zodat de inhoud los komt van de vorm. Je hebt nu een taartje voor vogels. Deze versier je dan met de gevonden besjes. Lekker voor de vogels, en nog mooi om te zien ook!

 

spinnenweb
Spinnenwebben vind je altijd, maar je ziet ze extra goed in de herfst als ze vaak nat zijn. Je kan ze zelf ook ‘vangen’: Neem een buigzaam takje van zo’n 30cm  lang en bindt de uiteinden aan elkaar, zodat je een rondje krijgt. Vang hiermee een heleboel spinnenwebben, tot het rondje helemaal gevuld is. Als de webben nat zijn, glimmen ze en lijkt het wel een spiegeltje. Zijn ze droog, dan kan je ze besproeien met een plantenspuit.

 

Zoek je nog iets eetbaars uit de late herfst? Mispels zijn een beetje ‘vergeten fruit’. Je oogst ze best na de eerste

mand vol mispels
vorst, dan zijn ze wat zoeter. Wacht zeker tot ze wat rood-bruin zijn. Je kan er mispelmoes van maken met kaneel en suiker of mispel-appel-moes, mispels zijn immers familie van de appel. Niet moeilijk, wel lekker!