U bent hier

Verslag van de Springzaad-inspiratiedag

Vorming

Vrijdag, vlak voor de herfstvakantie, kwamen we met een 35-tal mensen uit de kinderopvangsector samen om onszelf en elkaar te inspireren rond ‘groene buitenschoolse opvang’. Het publiek was zeer divers: kinderbegeleiders, verantwoordelijken van ibo’s en kinderdagverblijven, pedagogische coaches, mensen van de groendienst en milieu-ambtenaren, veiligheidsverantwoordelijken, iemand van Kind en Gezin, docenten van de opleiding ‘Pedagogie van het Jonge Kind’,… Al die perspectieven samen zorgden voor een boeiende uitwisseling.

We zoemden in op het belang van groen voor kinderen én op de kansen die daar liggen voor de buitenschoolse opvang. We besteedden aandacht aan avontuurlijk, risicovol spel, en hoe daar zinvol mee omgaan in deze sector. Vanuit Landelijke Kinderopvang vertelde Nancy Wynants er over hun project ‘Magda?!’. Veerle De Vliegher van Kind en Gezin vulde aan en benadrukte dat Kind en Gezin écht niet meer de boze boeman is en wil zijn… Ook zij zijn, samen met de hele sector, op zoek naar een goed evenwicht tussen avontuur en veiligheid in de kinderopvang.

Uiteraard moest er ook buiten gespeeld… het kind in ons was snel aangewakkerd, de creativiteit deed de rest.

Na de middag bezochten we de Heemtuin van de Hertog-Karel-school in Wilsele en de grote tuin van KDV en IBO ’t Eekhoorntjein Kessel-Lo. We zagen er groene stappen die gerealiseerd werden, processen die nooit helemaal stopten, kleine en grote verwezenlijkingen richting meer natuur en groen speelplezier voor kinderen.

Bedankt aan alle deelnemers voor jullie aanwezigheid en inbreng!