U bent hier

Spelen met de wind

Doen

Zijn kinderen onrustig als het hard waait? Volgens onze (over)grootouders alvast wel.

Naar buiten gaan met kinderen als het stevig waait, kan deugd doen én plezant zijn. En wedden dat goed uitgewaaide kinderen achteraf een pak minder onrustig zijn?

Begin met te voelen hoe krachtig de wind kan zijn: ga eens hangen op de wind, laat je jas open zodat de wind er in kan, laat vlaggen, wimpels of linten waaien in de wind. Kleine kinderen geef je een handje.

Of hang samen de was op. Hoe meer wind, hoe meer wasknijpers je nodig hebt, maar hoe sneller je was zal droog zijn (als het ondertussen niet regent tenminste).

Je kan de wind ook vangen in een windzak. Knip een figuur uit een plastieken zak: een vis, een vogel, een slang,… versier hem met andere kleuren plastiek, figuurtjes, veren, schubben,… Maak hem toe aan de zijkanten, maar open aan de voor- en achterkant. Die voorkant kan bv. de mond van je vis zijn, de achterkant zijn staart. Om te zorgen dat voor- en achterkant goed open blijven, verstevig je deze kanten met een ijzerdraad. Of je steekt een plastic fles zonder hals en zonder bodem in je figuur. Aan de achterkant bevestig je linten van reepjes plastiek, die wapperen mooi in de wind. Aan de voorkant bevestig je twee touwtjes, waaraan je je windzak kan vasthouden.

Loop rond met je windzak door de wind. De wind brengt je figuur tot leven.

Dat de wind kan huilen, gieren of zingen, wist je misschien al. Je kan de  wind opnemen op je smartphone en op een rustig moment binnen afspelen.

Je kan de wind ook een handje helpen met zingen: met oude potte, keukengerief, blikjes, kloppende, rammelende, kletterende materialen maak je een mobiel. Hang alles dicht genoeg bij elkaar. Als het waait, waaien deze spullen tegen elkaar en klingelt alles.

Maakt dit voor kleine kinderen te veel leven? Maak dan mobielen van blaadjes, pluimpjes, kleine bloempjes,… die bewegen ook mooi mee met de wind, maar maken minder kabaal.

Lukt ook al bij een klein beetje wind: zeepbellen blazen. Of in de lente: blaasbloemen laten uitblazen door de wind. Of moeten we de wind nog een beetje helpen?

En tot slot: als het waait in de herfst, probeer je een neerdwarrelend herfstblad te vangen. Wie er eentje kan vangen, mag een wens doen…