U bent hier

Speelnatuur zonder beperkingen

Inrichten - Lezen - Vorming

Op vrijdag 15 maart was er in het Gentse de Inspiratiedag ‘Speelnatuur zonder beperkingen’. Een bomvolle zaal deelnemers en een handvol boeiende sprekers vulden de voormiddag. Ideeën over de aanleg van buitenruimten voor kinderen, inclusief werken op het speelplein, troeven van natuurrijke speelruimten voor kinderen met en zonder beperking en  onderzoek met een database vol speelmogelijkheden als resultaat kwamen allemaal aan bod.

Sommige sprekers schreven mee aan het boek ‘Allemaal spelen!’, in hun lezing kwam de inhoud van dit boek tot leven:

  • Dat kinderen met een beperking op de eerste plaats kinderen zijn, en dat ook zij dus recht hebben op bulten, schrammen, vallen. Dat we hen dus ook moeten leren vertrouwen en niet altijd overbeschermen.
  • Dat de meeste kinderen met een beperking niet in een rolstoel zitten, en dat kinderen die wel in een rolstoel zitten, daar ook regelmatig wel eens uitkomen.
  • Dat kinderen zelf heel creatief zijn, dat ze vaak genoeg hebben aan kleine aanpassingen: een boompje of paal op de juiste plaats, een paar dingen op rolstoelhoogte, een transitieplekje waar je vlot in en uit een rolstoel kan of de krukken even kan parkeren, geurende planten, fijne planten om aan te voelen op rolstoelhoogte/tegens ook peuterhoogte, enkele zichtbare punten om te oriënteren, een randje aan een vlot bij het water.
  • Dat niet alle kinderen alles moeten kunnen doen op een natuurspeelterrein, maar dat er voor elk kind voldoende moet zijn, en dat vooral samen met andere kinderen kunnen spelen het belangrijkste is.

Na de middag waren er workshops. Ik volgde de workshop  waarin de toolbox van het ‘Green Learning Environments-Project’ werd voorgesteld, een project van Bos+ en enkele buitenlandse organisaties. Fijn om nog eens zelf te spelen in het bos, modderventjes te maken op de bomen, geuren te raden en vliegende tapijten te bouwen… Een vrij ‘educatief’ aanbod, veel nadruk op leren, maar wel plezant! Alle info over het onderzoek én de toolbox vind je hier.

Aan alle organisaties die deze studiedag organiseerden: dankjewel! Het was boeiend, plezant, verzorgd.