U bent hier

Schaduwplekken creëren

Inrichten

In de lente is het wachten op eerste zon, in de zomer zoeken we met kinderen vooral schaduw op. Zeker voor baby’s is schaduw dan belangrijk, maar eigenlijk hebben alle kinderen (én volwassenen) deugd van schaduwplekjes als het zonnig is in de zomer.

De allerbeste schaduw is die van een boom of struik. Het dicht bladerdek houdt de zonnestralen heel goed tegen én bomen en struiken hebben een airco-effect: ze koelen de lucht af. Dat kan geen enkel afdak of geen enkele schaduwdoek evenaren.

Een boom plantte je in het beste geval 20 jaar geleden. In het tweede beste geval deze herfst. Idem met struiken, maar daar kom je met ‘5 jaar geleden’ al een heel eind vooruit. Niet uitstellen is de boodschap!

Zorg dat je, voor je bomen en struiken aanplant, een goed zicht heb op waar de zon wanneer staat en waar en wanneer je vooral schaduw wil: waar is het zuiden? Waar vinden we zon ’s morgens als die wel nog deugd doet? Waar eten we en willen we zeker in de schaduw zitten ’s middags?

Kies bomen en struiken die qua formaat passen bij het formaat van je buitenruimte.

Een paar voorbeelden:

 • Kleinere bomen: Krentenboompje, trompetboom, amberboom
 • Middelgrote bomen: fruitbomen als appel, peer, pruim, kers, kriek zwarte moerbei,mispelboom,…
 • Grote bomen: eik, beuk, berk, populier, kastanje, okkernoot, wilg (tenzij je hem knot), treurwilg, linde, plataan (kan je goed horizontaal leiden om een echt afdak te creëren)…
 • Grote struiken: hazelaar, spaanse aak, gele kornoelje, vlier
 • Kleinere struiken: jasmijn, vlinderstruik, rode en witte aalbessen,
 • Ook leifruit kan schaduw bieden, als het voldoende hoog komt. Voordeel van lei-fruit is dat het weinig plaats inneemt, het vormt als het ware een hoge groene muur.

Hoe meer hoekjes en kantjes je creëert in je buitenruimte, hoe mee kans je hebt om altijd wel een gepast plekje (in de zon, uit de zon, in de wind, uit de wind) te vinden.

 

Wil je, in afwachting dat je bomen en struiken groeien, sneller schaduw creëren? Met een afdak-constructie met een lattenwerk kan je veel kanten op:

 • Laten begroeien met klimplanten (bv. een druivelaar), ook dat geeft zeer goede schaduw
 • Een zeil of doek over spannen
 • Een rieten mat over leggen
 • Half open en half toe maken
 • Een zijkant toe maken met een doek, om lage zon tegen te houden

Een variatie hier op zijn de wilgenhutjes. Ze groeien (gedeeltelijk) toe en filteren de zon.

En dan zijn er uiteraard de parasols, schaduwdoeken en partytentjes. Ze houden de zon wel tegen, maar niet de warmte en dat voel je. Vaak bieden ze ook te weinig schaduw voor een groep spelende kinderen en moet je ze elke avond opbergen, om schade door wind en onweer te vermijden. Eerder een tijdelijke oplossing dus…