U bent hier

Rubriek: buiten denken

Doen - Lezen

In deze rubriek stelt Kleefkruid* de vraag: Hoe kan je je opvang zo organiseren dat alles wat buiten kan gedaan worden, ook buiten gebeurt? Of: hoe maak je van je opvang een échte buiten-opvang? 

Vandaag belichten we een laatste luik: Een groen beleid

 

Achter de zichtbare kant van groene kinderopvang – een groene buitenruimte, vuile kinderen die met stokken spelen, peuters met laarsjes die in de regen mogen spelen… -  schuilt (hopelijk) een groen beleid.

Dat groen beleid moet er voor zorgen dat de bezieling en de goesting van enkelen gedragen wordt en ingebed wordt in een structuur, in een manier van werken, in bewuste keuzes. Dat groen beleid moet er voor zorgen dat groene keuzes blijven leven als de bezielers van het prille begin elders de job van hun leven vinden.

Een groen beleid, dat betekent bijvoorbeeld:

  • Een duidelijk uitgeschreven visie: waarom kiezen wij voor groene speelkansen in onze opvang. Deze visie is toegankelijk geschreven én wordt op vele manieren gebruikt en bekend gemaakt bij alle betrokkenen
  • Spelen in en met natuur, begeleiden van avontuurlijk spel, vuil worden, speelkansen bij slecht weer, communicatie met ouders over buiten spelen,… zijn onderwerp van gesprek op sollicitatiegesrpekken
  • In het vormingsbeleid van de organisatie is ‘speelgroene kansen voor kinderen’ prominent aanwezig, zowel in de vorming voor startende mensen als voor zeer ervaren mensen.
  • Er worden financies vrijgemaakt of gezocht om te investeren in groene buitenruimte, in groen en duurzaam speelmateriaal, in buitenspeelkledij,…
  • Informatiebeheer: welke informatiebronnen bieden we aan aan het personeel, welke boeken, documentatie, abonnementen,…
  • Communicatiebeleid: met ouders, met personeel, met kinderen, met school, de buren, met andere gebruikers van je terrein,… Iedereen moet voldoende vaak en op voldoende verschillende manieren betrokken worden en informatie krijgen over de keuze voor groene kinderopvang. Deze communicatie berust niet op ‘toeval’ maar is deel van een doordacht communicatieplan over groene kinderopvang
  • Netwerken: zitten Velt, Natuurpunt, de landbouwschool, de opa-met-moestuin, de boswachter, de mama-met-groene-vingers in jullie netwerk?

 

Een groen beleid biedt ondersteuning voor groen speelplezier, groen beleid stimuleert groene speelkansen, groen beleid maakt dat je opvang niet alleen groener wordt, maar ook groen is én groen blijft in de toekomst!