U bent hier

Rubriek: buiten denken

Doen

In deze rubriek stelt Kleefkruid* de vraag:

Hoe kan je je opvang zo organiseren dat alles wat buiten kan gedaan worden, ook buiten gebeurt? 

Of: hoe maak je van je opvang een échte buiten-opvang?

Vandaag belichten we een derde luik: Je systeem vergroenen

Heel wat keuzes voor groen speelplezier voor kinderen hangen samen met de manier waarop je je opvang organiseert, met je ‘systeem’ dus. Hieronder verstaan de niet alleen de formele afspraken die er zijn, zoals het dagverloop of de regels en afspraken met kinderen, maar ook de ‘gewoonten’ die jullie hebben.

Hoe groener je ‘systeem’ is, hoe gemakkelijker jullie met kinderen buiten kunnen spelen en leven. Een aantal mogelijkheden:

 • Buiten leven: niet alleen activiteiten en spelen kunnen buiten. Ook buiten eten, verschonen,
  kleuter met appel in de tuin
  zindelijkheidstraining, alles wat aan een tafel of in een kring gespeeld wordt (dus ook gezelschapsspelen, knutselen, puzzelen, zingen, dansen, kringspelletjes,…) slapen,… Je kan bijvoorbeeld afspreken om al deze dingen standaard buiten te doen, tenzij het regent (en je geen afdak hebt) of het kouder is dan een bepaalde temperatuur.
 • Regels en afspraken met kinderen: speelgoed van binnen mag mee naar buiten, speelgoed van buiten mag mee naar binnen. Vuil worden mag, maar je kuist het ergste vuil af voor je naar binnen gaat. Slecht weer bestaat (bijna) niet, buiten spelen mag elke dag, maar we spreken af welke kledij je zeker moet aanhebben.
 • Materiaalaankopen en infrastructuur: een verzorgingskussen op een droge plaats buiten zorgt ervoor dat jeniet telkens naar binnen moet om een kind te verschonen. Potjes voor zindelijkheidstraining buiten kan ook én is eigenlijk veel gemakkelijker dan binnen.
 • Een plek (met borstels, met een kraantje,…) waar kinderen het ergste vuil kunnen afkuisen voor ze naar binnen gaan, helpt om het binnen wat properder te houden. Een rek voor regenkledij, laarzen,… aan de uitgang binnen of buiten aan de inkom onder een afdak helpen ook.
 • Verzamel en investeer in reservekledij, laarzen, regenbroeken en jassen,…
 • Kan de onthaalbalie ook buiten? Zo kunnen kinderen direct buiten spelen als ze toekomen en
  kapstok met laarzen
 • buiten spelen tot ouders hen komen halen.
 • Zet een rugzak klaar met daarin alles wat jenodig hebt om op stap te gaan. Dat maakt de drempel om op stap te gaan met kinderen veel kleiner. Kent iedereen ook voldoende plekjes in de buurt waar je met kinderen in het groen kan spelen?
 • Natuur mee binnen: verzamel heel verscheiden natuurmateriaal en bewaar het op een droge plaats. Zo heb je altijd natuurmateriaal ter beschikking om mee te spelen, binnen of buiten.
 • Zorg ook dat er zichtbaar natuur aanwezig is aan de inkom van je opvang (zo maak je een goede eerste indruk als ouders binnen komen) én in elke binnenruimte, als decoratiemateriaal én als speelmateriaal.
 • Medewerkers: buiten spelen vraagt soms wat meer helpende handen. Ga actief op zoek naar vrijwilligers, stagiairs, (groot)ouders die één keer per week of per maand een uurtje willen blijven om mee buiten te spelen met kinderen,… elke hulp, hoe klein ook, betekent een keer meer naar buiten, en is dus gewonnen.
 • Dagverloop: hebben jullie de gewoonte om ’s morgens al direct buiten te spelen om de dag fris en actief t beginnen? Hebben jullie een vaste dag in de week of in de maand om op stap te gaan naar een stukje natuur in de buurt? Gaan jullie standaard dagelijks naar buiten (met 3 jokers per maand bv)? Hebben jullie een vaste ‘raap-dag’ waarbij je metkinderen natuurmateriaal gaat rapen om te gebruiken als speelmateriaal, decoratie, knutselmateriaal…

Heel veel mogelijkheden, heel veel kansen. Veel van deze dingen moet je 1 keer ‘installeren’ en dan ‘vasthouden’, maar vragen niet zo veel werk om uit te voeren.

Begin met een paar dingen die in jouw opvang goed haalbaar lijken. Kies er ook 1 moeilijkere uit en ga aan de slag. Een paar dingen gerealiseerd? Super!! Neem deze lijst er dan terug bij en kies nieuwe dingen. Zo schuif je beetje bij beetje op en wordt het alsmaar evidenter en gemakkelijker om buiten te spelen en te leven met kinderen!