U bent hier

Rewild your kids: waarom buiten spelen na corona een prioriteit is.

Lezen

Het vrij en ongeorganiseerd ‘ zomaar’ buiten spelen met vrienden, moest er tijdens de corona-pandemie vaak aan geloven. Speelpleintjes werden afgesloten, je mocht met niet te veel samen buiten zijn, alles moest georganiseerd, gecontroleerd, doordacht gebeuren.

Dit was nodig om de corona-pandemie min of meer onder controle te houden.

Maar voor kinderen betekende het dat ze nog minder vrijheid kregen om buiten te spelen. Uit recent onderzoek blijkt dat buiten spelen tijdens de corona-pandemie vaak werd vervangen door schermtijd. Herkenbaar plaatje…?

Ondertussen is duidelijk dat juist buiten spelen het gezondst is en het virus het minste kansen geeft. We mogen daarom met z'n allen niet vergeten in te zetten op buitenspeelkansen voor kinderen. En dat liefst van al met voldoende vrijheid, met voldoende kansen om te klimmen, te rennen, spannende dingen te doen, te proberen en te mislukken, elkaar uit te dagen en te helpen, samen avonturen te beleven.

Weinig buiten spelen mag nu echt geen gewoonte worden, in tegendeel, een inhaalbeweging is meer op z’n plaats…

Een warme oproep aan alle ouders, leerkrachten, kinderbegeleiders, sportclubs, jeugdbewegingen,…: geef kinderen terug kansen op ‘verwilderen’ en laat ongemoeid buiten spelen met vrienden weer een goede gewoonte worden.

Meer lezen? Dat kan in dit inspirerend artikel.