U bent hier

Op blote voeten

Doen

Spelen op blote voeten is gezond, spannend en je beleeft de natuur op een andere manier. Sommige kinderen vinden het geweldig, sommigen leren het gaandeweg appreciëren, anderen vinden het maar niets. Spelen op blote voeten kan dus nooit een verplichting zijn, maar het is wel een verrijkend aanbod!

Ondertussen klassiek zijn de blotevoetenpaadjes, in bakjes, samen met kinderen gemaakt, of in een meer permanente vorm. Ze zijn leuk als activiteit, en als je met kinderen gaat rapen, zal je verstelt staan van hoeveel soorten bruikbaar natuurmateriaal je vindt in de dichte omgeving.

Een andere mogelijkheid is een permanente blotevoeten-zone: een deel van de buitenruimte waar kinderen altijd op blote voeten mogen spelen als ze dat willen.

In die blotevoeten-zone voorzie je dan best verschillende ondergronden, zodat de blote voeten heel verscheiden ervaringen kunnen opleveren. Zachte ondergronden zijn fijn, maar een beetje hard is best ook ok. De truc bij hardere materialen is om ‘veel’ te leggen, dicht bij elkaar. Over een veldje kiezels lopen is minder pijnlijk dan op 1 kiezeltje gaan staan.

Je kan tot slot ook gewoon als standaard maken dat buiten (en binnen) op blote voeten mag gespeeld worden. Eventueel met enkele zinvolle uitzonderingen zoals ‘op de fietsjes doe je schoenen aan’.

De mogelijkheden voor ondergronden zijn eindeloos. Je kan een mix maken van vaste, aangelegde elementen zoals gras, wit zand, zwarte aarde (en dus modder als het geregend heeft), schors, stapstenen met bodembedekkers, dolomiet,…

Dat vul je aan met alles van natuurmateriaal wat je in de buurt gemakkelijk kan vinden of waar je gemakkelijk en goedkoop kan aangeraken: mos, kiezels, dennenappels, twijgjes, stro, dorre bladeren, nootjes, eikels, kastanjes, bolsters (wie durft?) …

Steek vooral geen tijd en geld in zeldzaam materiaal of duur materiaal. Waarom? Een deel van je blotevoeten-materiaal verdwijnt altijd in soepkes, taartjes, broekzakken. En dan moet je vlot weer kunnen aanvullen…

Als je gaat rapen en aanleggen samen met kinderen, kan je hen gerichtere opdrachten geven: een blotevoeten-zone in het thema ‘zacht en hard’ bijvoorbeeld, of ‘koud en warm’, ‘droog en nat’. Boeiende gesprekken en experimenten verzekerd!

En tot slot: om echt te vermijden: scherpe dingen zoals glas, doornen, materialen die erg splinteren en  metalen platen (putdeksels bv) die heet worden in de zon…

Geniet ervan!

kind op blote voeten over stenen