U bent hier

Op tocht met kinderen

Doen

Een tocht met kinderen kan heel plezant zijn: je bent eens weg van de ‘gewone’ speelomgeving, je bent in beweging, er kan vanalles te beleven zijn onderweg én samen de weg zoeken brengt avontuur in je dag.

Een fijne tocht met kinderen draait om wat er te doen en te ervaren is onderweg, niet om het aantal kilometers dat je aflegt.

Ga voor een tocht langs rustige wegen. Niemand heeft er iets aan als je de hele tijd moet lopen ‘duvelen’ dat ze op de stoep moeten blijven, zo ver mogelijk van de straat en dat netjes twee aan twee…

Begin voorbereid aan de tocht: zorg dat jij de weg verkend hebt, zorg dat je het nodige materiaal mee hebt. Dat kan om een beetje speelmateriaal gaan of materiaal nodig om de weg te vinden. Denk ook aan ehbo, gsm, fluovestjes, water, eventueel wat eten voor onderweg.

Wat kan je doen onderweg?

Eenvoudig: zowat alles, het hoeft niet spectaculair te zijn. Zorg er gewoon voor dat je niet te veel materiaal moet meezeulen. Spelen met wat je onderweg tegenkomt is dus een heel goed idee: evenwicht bewaren over een omgevallen boomstam, met natuurmateriaal een bootje maken voor in de gracht, een snor maken van grassprietjes, dierensporen volgen, dierengeluiden spotten, kleuren verzamelen, met play-mobil ventjes spelen in een bloembak, voetafdrukken of taartjes maken in de modder, foto’s trekken onderweg, dieren nadoen die je onderweg ziet, stenen verzamelen en er om ter hoogste stapels mee maken,.. de mogelijkheden zijn eindeloos. Speel zeker ook in op wat kinderen zelf spontaan doen of zelf aanbrengen. Neem je tijd onderweg en maak je tocht dus niet te lang. Plezier onderweg is veel plezanter dan kilometers vreten!

Verder is het plezant om samen de weg zoeken die moet gevolgd worden. In het tochtenboek van Chirojeugd Vlaanderen (link) vind je massa’s ideeën voor tochtechnieken. Gaande van heel eenvoudige dingen die vlot kunnen aangepast worden aan de mogelijkheden van kleuters, over sporen volgen, creatieve wegbeschrijvingen en geheimschriften tot stafkaartlezen en werken met coördinaten.

Je kan de tocht zelf voorbereiden, of je kan dit samen met grotere kinderen doen, voor een ander groepje kinderen.

Vind je het veel gedoe om met een groep kinderen op tocht te gaan?

Het helpt als je het vaker doet. Echt waar. Jij wordt het gewoon, de kinderen worden het gewoon en weten wat ze moeten doen, ouders geraken beter voorbereid op ‘juiste kledij en schoenen’,… een ‘kant-en-klare’ rugzak met basismateriaal voor op tocht kan ook helpen. Zo moet je niet altijd beginnen met alles te verzamelen als je op tocht wil.

Veel plezier onderweg!