U bent hier

Natuurbeleving in de stad

Doen

Kinderen in de stad hebben niet altijd veel de kans om in de natuur te spelen. Daarom is het belangrijk dat op plaatsen waar kinderen vaak komen, zo veel mogelijk natuur kan aangeboden worden aan kinderen. In het kinderdagverblijf bijvoorbeeld, of op school en in de buitenschoolse opvang.

Veel kinderopvang-initiatieven in de stad hebben maar een beperkte buitenruimte. Maar de meeste kinderdagverblijven en buitenschoolse opvanginitiatieven hebben wel ‘iets’ van buitenruimte. Al is het maar een balkonnetje… Dat je ook daar fijn in en met de natuur kan spelen, lees je in het vorige blogbericht ‘klein maar fijn’.

Hoe je die kleine buitenruimte vergroent, kies je zelf, dat je het doet, is het allerbelangrijkste. In kleine tuintjes, koertjes of balkons gaat het vooral om natuur dat de zintuigen stimuleert, om rust vinden in de natuur en om creatief spelen met natuurmateriaal. Volop bewegen en energie kwijt kunnen of spannende avonturen beleven lukken vaak minder goed in de kleine buitenruimten. Daarvoor zoek je best een park, braakliggend terrein, sportterrein, stadsmoestuin,… op.

Lopen, klimmen, rollen, evenwicht houden, verstoppen, tikkertjes, helling op en af lukt niet in kleine stadstuintjes en doe je ook niet zo snel op straat met kinderen. Maar op straat en onderweg kan je wel heel veel andere dingen doen:

 • Onkruiden, kleine bloemetjes, kriebeldieren, slakkenhuisjes, mooie steentjes en stokjes verzamelen.
 • met deze dingen spelen: slingers maken, boeketjes samenstellen, een picknick voor kriebeldieren, muizen of vogels samenstellen, kleuren verzamelen, een miniatuurtuintje aanleggen in een houten kistje of een kartonnen doos,...
 • lelijke dingen in de stad versieren met natuurmateriaal, of kleine bordjes plaatsen (van frisco-stokjes bijvoorbeeld): ‘kijk eens hoe mooi!’
 • grauwe plekjes opfleuren met zaadbommen
 • spelen met 1 boom: er een sjaal voor breien, met papier en wasco de schors van bomen overtekenen door je blad tegen de stam te leggen, herfstbladeren opgooien of er landart mee maken, boetseren op de boom, gaan staan zoals de boom, iets verstoppen in de boom (liefst iets uit natuurmateriaal) en een week later gaan kijken of het er nog is, met een hele groep in de schaduw van 1 boom gaan staan, de schaduw van de boom samen namaken op de grond, een ode aan de boom maken en dit lied/gedicht voordragen voor de boom,…
 • spelen met 1 plas: erover spingen, erin stappen, een klein bootje maken en laten varen, een blaadje laten drijven, rimpels maken in de plassen, tikkertje in (of net niet) de plas, de plas proberen te verplaatsen,…
 • kriebeldieren en vogels helpen door in bomen en struiken kleine insectenhotels of vogelvoederbolletjes te hangen.
 • In een bloembak van de stad spelen met play-mobil-mannetjes (best als de bloemen al wat over hun hoogtepunt zijn, of in een bloembak die niet overvol bloemetjes staat)

Als begeleider is het vooral belangrijk om de mogelijkheden te zien in hele kleine natuurelementen in de stad én om de aandacht van de kinderen hier keer op keer op te vestigen. Als je dat even volhoudt, zullen kinderen gauw zelf mogelijkheden ontdekken én aandacht krijgen voor het groen in hun stad.

 

Meer weten?

 • Kleefkruid* geeft vorming over natuurbeleving in de stad. Klik hier voor meer informatie over deze cursus.
 • In ‘De Wilde Stad: ontdek wat je allemaal buiten kunt doen in de stad’ van Jo Schofield en Fiona Danks vindt je heel veel inspiratie om te spelen met de natuur op kleine plaatsen. Het boek bevat vooral veel ideeën om creatief te spelen met natuurmateriaal.
 • Het boek ‘Artistes de nature en ville’  is een fotoboek van Marc Pouyet over landart in de stad. Heerlijke foto’s, vaak eenvoudig ook zelf te doen, gesorteerd per seizoen.