U bent hier

Kleefkruid* op toer langs natuurrijke kinderdagverblijven

Inrichten - Vorming

Vorige week ging Kleefkruid* op bezoek bij een aantal groene kinderdagverblijven om inspiratie op te doen. Bovendien gingen heel wat fijne mensen mee op toer, zodat deze ronde tegelijk ook een boeiende uitwisseling werd: een tuinontwerper uit België en uit Nederland, een veiligheidsadviseur, iemand van Kind en Gezin, een verantwoordelijke en kinderbegeleidster van een kinderdagverblijf, iemand van een CKG en Petra Wevers van Krachtig Buiten die de toer hielp organiseren.

De toer begon in het Wolkewietje in Berlaar. Onder leiding van Ilse Cleirbaut startte het team, na een vorming van Kleefkruid*, met de herinrichting van hun tuin in 2015. “We wilden niet de mooiste tuin, we wilden elke dag met de kinderen naar buiten. We hebben samen gezocht wat we daarvoor nodig hebben. De visie was duidelijk, de weg ernaartoe ging op het tempo van elkeen. We zijn nu al heel blij met onze tuin, maar een aantal dingen willen we op termijn nog veranderen. We wilden namelijk geen speeltoestellen wegdoen die nog echt goed zijn en veel geld gekost hebben, ook al vinden we ze niet zo passen in onze tuin.”

Daarna reden we naar Breda, naar de Kober Kasteeltuin, een kinderdagverblijf in hartje Breda met een heel groene, gezellige, uitdagende én rustgevende tuin. De tuin werd 10 jaar geleden ontworpen en doorstond dus al heel wat kinderspel. Water, struiken, boomstammen, zitplekjes, een hobbelparcours, een fietspaadje door de struiken, buitenbedjes, hoekjes en kantjes wisselen elkaar af.

We kregen een heerlijke lunch én een rondleiding in de indrukwekkende tuin van Kinderopvang Tierelier, een opvang voor kinderen van 0 tot 12 jaar op de boerderij. En zoals vaak op de boerderij: plaats zat! Niet vergelijkbaar met een kinderdagverblijf of een buitenschoolse opvang in Vlaanderen, wel heel boeiend. Want waar vind je bijvoorbeeld een vuurplaats, een helling met een (zelfgebouwde) beek met stenen (en een pomp die water vanuit een poel in het beekje pompt), een zandberg in plaats van een zandbak, een grote moestuin, koeien om eten te geven of om rustig bij in slaap te vallen, … ? Een indrukwekkende plaats voor een onbezorgde, heerlijk vuile, rustgevende én avontuurlijke tijd voor kinderen!

Om te eindigen op het terras van een avontuurlijk speelterrein in Oisterwijk… Een boeiende dag, fijne mensen, leerrijke plekken! Veel inspiratie opgedaan voor komende vormingen…Bedankt allemaal!

kind en begeleidster in blotevoetenpad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zithoekje met stammetjes en grote spoel

 

 

 

 

 

 

 

houten blokjes om te stapelen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

struiken in bloei

 

 

 

 

 

 

 

 

waterpunt in de struiken

 

 

 

 

 

 

 

 

vuurplaats

 

 

 

 

 

 

 

 

beekje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

insectenhotel