U bent hier

Het sneeuwt niet!

Doen

En toch spelen we buiten…

Buiten spelen in de winter is gewoon gezond: goed voor de weerstand, goed om vitamine D op te doen, goed voor de conditie en dus om gezonde honger te krijgen en gezond moe in bed te kruipen. Bovendien is het gewoon plezant en deugddoend!

Er is maar één voorwaarde: kleed je warm aan! Twee paar kousen, een broek met een legging onder of een skibroek, voldoende laagjes, winddichte jas, muts, sjaal, handschoenen,… het komt allemaal van pas.

Ook goed om warm te blijven: bewegen bewegen bewegen! En dat hoeft niet saai (ellenlange tochten) of uitputtend te zijn. Bewegend spelen is meer dan voldoende: loopspelletjes, stap- of fietsparcours, op tocht, bouwen, klimmen,…

 

Tochten maak je plezant door wat er te doen is onderweg: je kan gaan dierensporen zoeken in de modder, kleuren

voetspoor van een dier
gaan zoeken in de natuur (je zal verbaasd zijn hoeveel kleur er nog te ontdekken valt in de winter), nieuwjaarskaartjes maken en die bij de buren in de brievenbus gaan steken of stenen gaan rapen om er mee te spelen.

 

Vriest het? Dan kan je ’s avonds een (stukje) terras overgieten met enkel emmers water. Ijspiste-plezier verzekerd de volgende ochtend! Zeepbellen blazen is ook een aanrader: ze bevriezen mooi én uiteraard moet je ze proberen te vangen voor ze kapot spatten.

 

Hoe kouder, hoe interessanter een vuurtje ook wordt. Samen takken rapen, vuurtje aansteken in een korf en

vuurtje met broodjes
broodjes of marshmellows warmen. Tips over vuur maken in de opvang vind je hier.

 

Je kan ook eerst een schuilhut bouwen samen en er dan samen warme chocolademelk drinken.

 

Sowieso is een bos aangenaam in de winter omdat die de koude wind tegen houdt. Ook hoekjes en kantjes die met struiken afgescheiden worden in de tuin van je opvang, zorgen voor beschutting in barre tijden. Heb je dat niet in je opvang, dan is een plezant tochtje naar het dichtstbijzijnde bos dus een aanrader.

 

En tot slot, voor wie de sneeuw echt mist: doe een ‘sneeuwballen’-gevecht met oude sokken die je in een bolletje draait. Even plezant, komt nooit hard aan en loopt niet ijskoud langs je rug als je er eentje in je nek krijgt ;-)