U bent hier

Gevaarlijk spel

Doen

De katapult

Zoek een Y-vormige, levende tak, waarvan het onderste deel zo’n 20 cm lang is. Maak een inkeping bovenaan in elke arm van de katapult. Neem twee stukken stevige, dikke elastiek. Bevestig ze elk aan 1 arm, in de inkeping. Neem een lapje fietsband en maak er aan de zijkanten een gleufje in. In die twee gleufjes maak je de twee elastieken vast met een dikke, stevige knoop. Je katapult is klaar. Enkele veiligheidstips: Een katapult is buitenspeelgoed. De kogels zijn papierpropjes of kleibolletjes, zeker niets harder. Als er iemand in je buurt is, schiet je alleen maar als die persoon achter of naast je staat, nooit als er iemand voor je staat. Kies als doelwit een zelfgemaakte schietschijf, een boom, een muur, NOOIT mensen of dieren. Spreek tenslotte af wanneer de propjes of kleibolletjes opgeraapt mogen worden.

De pijl en boog

Neem of zoek een rechte tak van 1m. Eik, es, iep, wilg, notenboom,… het kan allemaal. Snij de bladeren en zijtakken af en maak je stok mooi glad door met een dunschiller de schors er af te halen. Maak een inkeping van 1 cm diep in de twee uiteinden van je tak (in de lengte). Neem een touw (bv. vliegertouw is erg geschikt) en maak dit met een lus vast in de ene inkeping.  Span de boog tot de afstand tussen touw en hout in het midden 20 cm is. Wikkel het touw nu snel een paar keer rond de  tweede inkeping en knoop het vast.

De pijlen kan je ook van allerlei soorten hout maken, maar riet is ideaal. Dat is meestal mooi recht.  Je kan ze onderaan ook een kleine inkeping geven, zo blijven ze goed tegen je gespannen touw zitten. De pijlen moeten langer zijn dan de maximale boogspanning. Aan de bovenkant bevestig je een klein propje klei, zo is de pijl niet te scherp en het gewicht van de klei maakt dat de pijl mooi zal vliegen. Ook enkele pluimen achteraan de pijl helpen om hem goed te doen zweven.

Enkele voorzorgsmaatregelen:

  • Dit is geen activiteit voor kleuters
  • Ga op een terrein spelen waar geen andere kinderen aan het meespelen zijn
  • Schiet mee met de windrichting
  • Niemand staat voor de persoon die een pijl gaat afschieten
  • Pijlen worden geraapt als iedereen zijn boog heeft neergelegd
  • Schiet nooit op iets levends, maar mik op een paal, een roos,…
     

De valkuil

Zoek een plekje waar vanzelf al aarde ligt met zo veel mogelijk takjes en bladeren die in het rond liggen. Want als je een gat op een open plek maakt, waar normaal niets ligt, valt die plek met al die takjes en bladeren wel heel erg op. Je kunt ook rondom je val voldoende bladeren en takken rondstrooien, dat camoufleert je val ook. Graaf met een schop een gat van 20 à 30 cm diep. Maak het gat niet breder dan de takken die je gevonden hebt, anders kun je ze er niet over leggen. Als het gat klaar is, leg je er de takken en daarna de balderen over, tot je niets meer van het gat eronder ziet. Zorg voor dunne of rotte takken, anders zakken ze niet in als er iemand over loopt. Check daarna nog even dat jouw val niet opvalt, dat er dus voldoende takken en bladeren rondom de val liggen. En nu wachten op het eerste slachtoffer…