U bent hier

Een duurzame opvang: meer dan afval sorteren!

Doen

Wil je als opvang meewerken aan een duurzamere samenleving? Wil je ook kinderen leren om duurzaam te leven? Goed plan, maar hoe begin je eraan? 

Duurzaamheid is een heel breed begrip, je kan op heel veel manieren beginnen. Waar je begint speelt niet zo’n rol, dat je begint is belangrijk. En: dat je er mee doorgaat, telkens weer een stap verder zet. Een opvang, een gezin, een school, een samenleving is maar duurzaam, als ze duurzaam is op vele terreinen. Een greep uit de mogelijkheden:

  • Recycleren: materiaal hergebruiken, creatief zijn met restjes, spelen met waardevol kosteloos materiaal, afval als speelgoed gebruiken,… deze eerste stap is vaak heel haalbaar in de opvang én wordt al vaak toegepast.
  • Afval in de juiste vuilbak: en dus niet op de grond… gesorteerd afval kan vaak op industriële schaal gerecycleerd worden. Ook dit lukt vaak al vrij goed in de opvang. Waar wij als kind zowat alles in één vuilzak mochten doen (en de rest stookten we op in de tuin ;-)) leren kinderen nu in de basisschool al vroeg afval te sorteren.
  • Afvalarm kopen: afval sorteren en recycleren is één iets, afval voorkomen is misschien nog belangrijker. Hoe doe je boodschappen met zo weinig mogelijk overbodige verpakking? Hoe dring je het aantal plastic zakjes drastisch terug? Waar vind je producten in bulk? Welke lekkere vieruurtjes bestaan er allemaal die niet individueel verpakt zijn?
  • Goed zorgen voor materiaal: het blijft me verbazen hoe snel speelgoed, ook degelijk speelgoed, stuk gaat in de opvang en hoe moeilijk het is om dingen gerepareerd te krijgen. En toch moeten we het blijven proberen, ook samen met kinderen. Kinderen leren om speelgoed niet stuk te maken, om kapotte dingen samen te herstellen, lijkt vaak op een processie van Echternach. Het is en blijft een belangrijke processie… blijven gaan dus!
  • Zuinig met materiaal, met water en met energie: hier gaat het om verbruiksmateriaal: verf, lijm, papier, boetseerklei,… lijkt soms wel opgegeten te worden. Met allerlei systemen kan je kinderen én volwassenen aanzetten tot zuiniger omgaan met dit gebruiksmateriaal. Antismospotten voor verf bijvoorbeeld. Of kladpapier in de printer steken en enkel nieuw papier als het echt nodig is. Zuinig omspringen met energiebronnen en water hoort hier ook bij. Er bestaan allerlei informatieve websites en informatieve spelen om dit thema bij kinderen aan te brengen (en er zelf van te leren)
  • Geen producten kopen die het  milieu schaden: soms niet zo moeilijk om te vinden, heel wat supermarkten hebben al heel wat ecologische producten in hun gamma. Colruyt, Delhaize en Albert Hein voorop, Carrefour hinkt nog wat na… Soms zijn ecologische producten moeilijker te vinden, als het bijvoorbeeld gaat om verf of beits, duurzaam hout in de tuin, knutselmateriaal,… Bovendien zijn er ook meer en meer merken die één of ander ‘ecolabeltje’ op hun verpakking zetten, gewoon omdat het in de mode is. Wat het niet gemakkelijker maakt om van het kaf het koren te scheiden.
  • Kiezen voor lokale productie: want dan spaar je transport en dus luchtvervuiling uit. Niet met alle producten mogelijk, maar zeker wel met voeding en drank. Als je keuze hebt, ga dan voor streekeigen, Belgisch tot Europees. Wie kiest voor lokale productie, kiest vaak ook voor sociale duurzaamheid.
  • Kiezen voor sociale duurzaamheid: worden de producten in menswaardige omstandigheden gefabriceerd? Het lijkt me een basis voor een duurzame samenleving, maar als leek is het niet eenvoudig om dit te controleren. Alleen het fairtrade-logo biedt écht houvast. Kopen in de kringwinkel of samenwerken met sociale terwerkstellingsprojecten zijn ook zinvolle keuzes om de sociale duurzaamheid van je opvang te verhogen.