U bent hier

Een beetje natuur helpt al

Inrichten

grote boom in de stad
Leven in de stad is wat we moeten doen. Je leest het regelmatig in de krant. Er is minder asfalt nodig, je hebt de auto minder nodig, je kan gemakkelijker het openbaar vervoer gebruiken. Leven in de stad is een zegen voor het milieu.

Maar het menselijk lichaam denkt er wel eens anders over: zintuigen reageren anders, mensen zijn sneller overprikkeld in de stad, er is meer (sociale) stress dan op het platteland. En die stress heeft allerlei gezondheids-gevolgen.

Dan toch maar allemaal naar het platteland vluchten?

Niet nodig, want uit tal van onderzoeken blijkt dat een beetje natuur al helpt: wie in de stad woont en een bos of park in de buurt heeft, leeft gezonder en langer dan wie dat niet heeft. Groen in de buurt stimuleert kinderen ook om buiten te spelen. Buiten spelen kan ook op stoeptegels, maar blijkbaar zijn die toch niet zo uitnodigend om te spelen…

stadsmoestuin
Wie als kind in het groen heeft kunnen spelen, heeft als volwassene later minder ‘last’ van de drukte van de stad op zijn of haar gezondheid.

En al heeft ‘in de natuur zijn’ uiteraard het grootste effect, kinderen die alleen al maar uitkijken op groen (bv. in het kinderdagverblijf, op school, thuis,…) hebben ook al voordeel. Zij kunnen beter omgaan met stresssituaties dan kinderen die uitkijken op stenen, muren en asfalt.

In een onderzoek was er zelf een verschil in hersenactiviteit tussen mensen die in een scanner lagen en prenten van natuur te zien kregen en mensen in diezelfde scanner die naar prenten van gebouwen keken.

Kleine beetjes helpen dus!

Steeds meer steden begrijpen gelukkig ook dat groen hun stad leefbaar maakt.

Groene kinderopvang in de stad? Ook dat kan én is belangrijk voor kinderen! Kleefkruid* zet je graag op weg met een vormingsaanbod ‘natuurbeleving in de stad