U bent hier

De wildplukrubriek: plukken in de zomer

Doen

Ook in de zomer is wildplukken niet moeilijk. Er zijn heel veel mogelijkheden, Kleefkruid* pikt er een aantal eenvoudige uit die je op veel plaatsen kan vinden:

Kamille

kamillebloemenveld

Kamille lijkt qua bloem op een madeliefje, geel hartje met witte blaadjes. De blaadjes zijn heel fijn, ze lijken op een veer van dunne draadjes. Kamille wordt hoger dan madeliefjes. Er is ‘echte kamille’, die ruikt lekker, er bestaat ook reukloze kamille. Uiteraard vinden we de eerste soort de interessantste.

Van Kamillebloemen kan je thee maken, die goed is tegen keelpijn, maagpijn en krampen. Kamille is ook goed voor de huid, voor zonnebrand en brandwonden (denk maar aan de zalfjes van de apotheker met kamille in).

Met koude kamillethee kan je je haar ook wat blonder laten worden. Maak kamillethee en laat de bloempjes lang genoeg trekken, zodat het water donkergeel ziet. Laat afkoelen, giet het over je haar en laat je haar drogen in de zon.

 

Bessen allerhande

bessen aan struik

In de zomer kan je volop genieten van allerlei kleinfruit dat rijp is: aardbeien in juni, daarna frambozen, jeneverbessen, bramen,… Om gewoon zo op te eten (even wassen!), op sap van te maken (was je handen en plet met je vingers in een zeef, lekker sap én heel fijn om te doen!). Ook in havermout, in yoghurt, bij ijsjes, op taartjes zijn deze besjes overheerlijk!

En nog een truck voor gezonde ijsjes: zoek kleine potjes of bekertjes, niet groter dan een yoghurtpotje. Doe er wat kleinfruit in en vul aan met sap (appelsap, kersensap, perensap, sinaasappelsap, citroensap,…). Zet er een frisco-stokje of dik saté-stokje in en zet in de diepvriezer. Laten bevriezen. Als je het wil opeten: even onder de warme kraan, zodat het ijsje uit het potje glijdt. Genieten maar!

 

Op het strand

strand vondst

Zorg eerst voor een emmer met zeewater om je vangst in te verzamelen.

Met een fijn netje kan je garnalen vangen, best een paar uur voor het eb wordt. De meeste garnalen vang je als het water al goed opgewarmd is, augustus, september en daarna.

Duw het schepnetje voor je uit, zo zwemmen de garnalen niet weg uit angst voor jouw voeten.

De gevangen garnalen doe je in je emmer met zeewater.

krab

Ook krabbetjes kan je vlot vangen aan zee. Krabben houden van mosselen. Maak een mosselschelp stuk en bindt een stuk mossel aan een touwtje. Zet je neer en heb geduld, de krabbetjes zullen wel komen. Ook die kan je in je emmer met zeewater bewaren.

 

Ga je naar huis: laat je krabben en garnalen weer in zee, daar zijn ze het liefst…

 

En tegen insecten…

Met een takje vlierbessen op je hoed of pet, blijven de vliegen weg, want ze houden niet van de geur.

Met citroenmelisse (over je armen, benen, gezicht wrijven) houd je de muggen op afstand.

Toch gestoken? Look-zonder-look helpt! Neem een blaadje, wrijf het tussen je vingers fijn en wrijf het daarna over de jeukende muggenbeet.