U bent hier

De Wildpluk-rubriek

Doen

In deze nieuwe rubriek geeft Kleefkruid* je het hele jaar rond ideeën om eetbare of speelbare dingen te plukken in de natuur.

Voor je gaat plukken in het wild, enkele aandachtspunten (te vinden in het ‘Handboek voor Wildplukkertjes):

  • Neem volwassenen mee als je op pad gaat, of laat eerst aan volwassenen zien wat je geplukt hebt voor je het opeet. Er bestaan namelijk ook giftige planten.
  • Pluk liever niet langs drukke wegen, op pekken waar honden worden uitgelaten of op plekken waarvan je weet dat er vossen zijn
  • Een smartphone met internet kan handig zijn om onderweg op te zoeken wat er groeit. In het bos is er natuurlijk geen wifi…
  • Pluk geen planten of bloemen waarvan je denkt dat die bespoten zijn met gif.
  • Laat paddenstoelen altijd staan. Veel paddenstoelen zijn beschermd en sommige zijn giftig.
  • Pluk met mate en niet meer dan je nodig hebt. Zo zorg je ervoor dat de plant weer kan aangroeien en jij en anderen er volgend jaar weer van kunnen plukken.
  • Maak niets kapot en laat geen rommel achter

We beginnen meteen met het moeilijkste seizoen: de winter. Valt er dan wel iets te plukken?

Madeliefjes

veld madeliefjes

De Latijnse naam van Madeliefjes is Bellis Perennis – mooi, het hele jaar door. Madeliefjes vind je dus het hele jaar door, of toch op z’n minst van februari tot november.

Van madeliefjes kan je bloemenkettingen maken, dat wist je uiteraard al, maar ze zijn ook eetbaar én heilzaam: ze zijn goed voor de luchtwegen, je kan er op kauwen bij wondjes in de mond, ze bevatten veel ijzer en vitaminen en zijn dus een goede kuur bij vermoeidheid. Je kan de bloemen en de blaadjes verwerken in slaatjes of in smooties.

Weegbree

plant smalle weegbree

Van weegbree heb je een grote en een smalle variant. Van de grote weegbree zijn de bladeren ronder en de aar is lang. Smalle weegbree heeft smalle, langwerpige blaadjes en een kleiner propje als aar. Weegbree groeit overal in bermen en op paadjes, het is heel sterk en het blijft dus groeien, ook al loop je er over.

Heb je je geneteld? Een blaadje weegbree helpt! Maak een propje van het blad van de weegbree en wrijf ermee over de plek waar je geneteld bent.

Met de propjes van de smalle weegbree kan je ook goed schieten: Pluk een aar van de weegbree, met zo veel mogelijk steel aan. Draai het steeltje rond zichzelf, vlak achter de aar. Trek aan het steeltje en de aar schiet er af. Beetje oefenen en dan wedstrijdje om ter verst…