U bent hier

De duurzame rubriek: verantwoorde consumptie en productie

Doen

Als kinderdagverblijf, onthaalouder of buitenschoolse opvang, kan je kiezen voor het aankopen van producten die duurzaam zijn gemaakt of die een kleine impact hebben op het milieu. Je kan kinderen dit ook aanleren of hen uitleggen en tonen. En je kan ouders stimuleren om mee te doen. Zo heb je al bij al meer impact dan je denkt.

Hoe groter je organisatie, hoe groter je impact en hoe meer je kan wegen op producenten. Maar hoe logger je systeem vaak en hoe moeilijker om binnen de organisatie de neuzen in dezelfde richting te krijgen…

Een eerste gouden tip:

Wat je niet nodig hebt, moet je niet kopen en moet dus niet geproduceerd worden. Dat is alvast gewonnen.

Hoeveel speelgoed is er tegelijk nodig? Er wordt zelden met 8 poppen tegelijk gespeeld, 3 of 4 is dus meer dan voldoende. Probeer je dagelijks door te geven hoeveel kinderen die middag mee-eten of wordt er voor de hele week of zelfs de hele maand evenveel eten besteld?

Bij aankopen kunnen deze tips richting geven:

 • Zo veel mogelijk in bulk aankopen, met zo weinig mogelijk verpakking. Afval vermijden heeft de grote voorkeur boven afval sorteren en verwerken.
 • Zo lokaal mogelijk kopen, zo vermijd je transport en dus uitlaatgassen én je ondersteunt er de lokale handelaars mee. Winkelhîeren dus, zeker voor voeding. Automatisch zal je dan ook meer seizoensgebonden eten, en dat is weer boeiend om te tonen en uit te leggen aan kinderen.
 • Koop materiaal en speelgoed dat kan gerepareerd worden. Vaak is dat gemakkelijker met houten speelgoed en meubels. Plastic gaat al snel in de vuilbak als het stuk is… Met kinderen kan je op bezoek gaan in de repairshop. Houten speelgoed duur? Dat klopt, maar dan zijn we terug bij de eerste gouden tip: hoeveel is echt nodig?
 • Zelf maken betekent weer: minder kopen. Bovendien krijgen materialen een tweede leven: speelgoed uit recyclage-materiaal, al dan niet zelf te maken met kinderen (buitenschools),…
 • Koop tweedehands. Een bezoek aan de kringwinkel met kinderen, is een fijne activiteit, je spaart geld uit én kinderen leren weer iets nieuws.
 • Ruilen: met ouders, met andere opvang-initiatieven,… het kan gaan om kledij, speelgoed, boekjes,… zo is er voor kinderen toch regelmatig iets nieuws en moet het niet telkens allemaal gekocht worden. En er is zo veel kledij, speelgoed, materiaal dat alleen gebruikt wordt als kinderen klein zijn en dan op zolder verdwijnt.
 • Koop ecologische producten voor schoonmaak en onderhoud
 • Je kan katoenen luiers toelaten, maar ook actief gaan promoten
 • Gebruik washandjes in plaats van wegwerp-vochtige-doekjes. Beter voor het milieu, beter voor de billetjes
 • Gebruik glazen flesjes voor baby’s, gebruik water uit glazen flessen of water van de kraan
 • Als je aankopen doet, kan je letten op een aantal labels. Niet altijd gemakkelijk, want veel producenten zetten er een labeltje op, dat niet zo veel waard is. Omdat ‘groen en duurzaam’ nu eenmaal goed begint te verkopen. Fairtrade (gemaakt in menswaardige omstandigheden) of FSC (duurzaam gekapt hout) zijn wel betrouwbare labels.
 • Leer kinderen niet te verspillen. Toegegeven: dat lijkt soms een eindeloze en hopeloze strijd. Maar weet dat je uiteindelijk (als ze al lang niet meer naar je opvang komen) toch meer zullen geleerd hebben dan je denkt. Papier langs beide zijden gebruiken, plakband niet eindeloos afrollen en plakken, de rol wc-papier niet laten afrollen over de grond, beetjes verf in potjes doen in plaats van eindeloos veel, niet op zandbakspeelgoed gaan staan,… de mogelijkheden (en dus strijdpunten) zijn eindeloos…

Veel te veel om te doen in de opvang? Veel te veel om tegelijk mee te beginnen, dat klopt! Maar beginnen waar jullie willen, wat jullie best past, dat moet zeker lukken.

En daarna  een tweede stapje…