U bent hier

De duurzame rubriek: gendergelijkheid

Doen

Gendergelijkheid is één van de 17 duurzame doelstellingen van de VN waar we als kinderopvang best wel een goede bijdrage kunnen leveren. Nee, het heeft niets met groene speelkansen te maken, maar is daarom niet minder belangrijk...

Kleefkruid* ziet alvast mogelijkheden:

Naar kinderen:

 • Jongens mogen altijd en zonder opmerkingen met poppen spelen, meisjes mogen zich in brandweerman verkleden en eigenlijk is genderneutraal speelgoed nog leuker. Zelfs speelgoedwinkels mogen niet meer ‘genderspecifiek’ te werk gaan. Dan moet dat in de kinderopvang zeker ook lukken…
 • Ga op zoek naar (voorlees)boeken die de stereotypen doorbreken en lees minstens even veel van die boeken voor als boeken die de traditionele rollen bevestigen.
 • Meisjes mogen even veel spannende, uitdagende dingen doen als jongens. Jongens mogen ook zorgende rollen op zich nemen. Als we er bewust mee bezig zijn, lukt het ons vaak wel waarschijnlijk. Maar hoe vaak betrap je jezelf of je collega’s er toch nog op iets sneller ‘pas op’ te zeggen aan meisjes? Ga met het team het gesprek aan en durf elkaar er over aan te spreken. Niet om elkaar ‘te betrappen’, wel om elkaar vooruit te helpen.
 • Praat over het ‘dagelijkse leven’ met kinderen ook spontaan over roldoorbrekende dingen. Ik was gisteren het gras aan het afrijden en de geur van de lekkere taart die mijn man aan het bakken was, kwam me al tegemoet. Als mijn man strijkt, staat de muziek altijd kei hard en is het dikke ambiance in huis… Het lijken kleine dingen, maar elke keer weer leren kinderen even de cliché’s doorbreken, leren ze dat ‘anders’ ook heel gewoon is.

Naar ouders:

 • Wat met moederdag en vaderdag? Misschien organiseer je dit jaar eens een ‘ouderfeest’ waar dan ook alle plusmama’s en pluspapa’s, pleegouders, holebi-ouders… zich goed bij voelen?
 • Hulp nodig: spreek altijd vrouwen én mannen aan, niet alleen in de ‘officiële vraag’, maar ook bij breng- en haalmomenten.
 • Een troef die kinderopvang bijna sowieso heeft: door kwaliteitsvolle en voldoende flexibele  kinderopvang aan te bieden, help je vaak moeders aan meer kansen op een goede job.
 • Huisvaders en huismoeders mogen hun kind ook gewoon naar de opvang brengen, ook volle dagen. Kan het altijd? Kan het overal? Kan het zonder geroddel in het team of bij andere ouders?

Naar medewerkers:

 • Een prijs voor het kinderdagverblijf of ibo waar meer mannen werken dan vrouwen?Op z’n minst extra aandacht bij recrutering voor mannen in de kinderopvangsector is meer dan welkom…
 • En als er mannen werken in de kinderopvang: laat hen niet al het mannenwerk doen he…!
 • (vrouwelijke) medewerkers die in hun jeugd om allerlei redenen niet veel studiekansen kregen: geef hen alle steun als ze alsnog willen studies aanvatten. Zoek naar mogelijke combinaties met werken, educatief verlof,…
 • Zijn er bij de leidinggevende functies in de organisatie in verhouding even veel mannen/vrouwen als bij de functies ‘op de werkvloer’?