U bent hier

Buiten spelen maakt gelukkig

Lezen

Aan tienjarigen in economisch welstellende landen vroeg men hoe vaak ze de laatste twee weken buiten gespeeld hadden. Daarnaast vroeg men de tienjarigen ook om aan te geven hoe gelukkig ze waren op een schaal van nul tot tien (van minst tot meest gelukkig). De conclusie: Er is een sterke link tussen geluk en veel buiten kunnen spelen! In de meeste landen scoort men één tot anderhalf punt hoger op de gelukschaal als men dagelijks buiten kan spelen. Buiten spelen maakt gelukkiger.

Kinderen zijn gelukkiger, omdat bij buitenspel zowel hun welbevinden als hun betrokkenheid groter is.

Ze voelen zich er goed, omdat ze er veel ‘spannende’ dingen kunnen doen. Dingen met een beetje risico, waar ze veel energie in kwijt kunnen. En dat verhoogt het welbevinden.

In een natuurlijke buitenruimte en als kinderen vaak kunnen buiten spelen leren kinderen enorm veel, gewoon door te doen. Ze leren omdat ze uitgedaagd worden én er heel veel mogelijkheden tot creatief spel zijn.

Kleefkruid* had uiteraard al zo’n vermoeden dat je gelukkiger wordt van buiten te spelen… fijn dat onderzoek dit ook bevestigt én verklaart!

Lees het hele artikel hier.